Nieuwe publicatie: determinanten van jeugdhulpgebruik

Onderzoekers van het Erasmus MC en de gemeente Rotterdam hebben een paper gepubliceerd over determinanten voor jeugdhulpgebruik op 9-jarige leeftijd. De studie is uitgevoerd met tussen 2002 en 2013 verzamelde gegevens van Generation R, een Rotterdamse cohortstudie.

Het onderzoek laat zien dat meisjes met een Westerse achtergrond en kinderen met een niet-Westerse achtergrond relatief minder jeugdhulp ontvangen, ook als rekening wordt gehouden met door ouders gerapporteerde problemen. In onze studie is kwaliteit van leven de enige determinant die we hebben gevonden bij zowel Westerse als niet-Westerse kinderen en bij zowel jongens als meisjes. Het hebben van problemen op 5-jarige leeftijd was alleen een determinant voor Westerse kinderen en jongens. Daarom is het voor preventieve beleidsdoeleinden en vroege opsporing belangrijk om ook te focussen op de impact van de problemen op de kwaliteit van leven.

Klik  hier voor een informatieve poster over dit onderzoek. De volledige publicatie vind je hier.

Over de auteur Bekijk alle berichten

ST-RAW

De academische werkplaats in Rotterdam ST-RAW wil jeugdigen en gezinnen meer gebruik laten maken van hun eigen kracht. Het motto: ‘zelfredzaam waar het kan, ondersteunen waar het hoort en doorpakken waar het moet.’