Project Koplopers wint ZonMw Parel uitgereikt door Prinses Laurentien

Graag delen we met jullie het mooie nieuws dat het project Koplopers (onderdeel van de werkplaats ST-RAW) op 24 juni tijdens de talkshow ‘Beweging in kwetsbaarheid’ een ZonMw Parel uit handen van prinses Laurentien van Oranje heeft ontvangen. De Parel is een ereprijs voor bijzonder goede projecten van ZonMw met grote maatschappelijke en/of wetenschappelijke impact.

Over Koplopers
Binnen het inmiddels afgeronde project Koplopers (onderdeel van de werkplaats ST-RAW) gingen ervaringsdeskundige jongeren op zoek naar wat nodig is voor een inclusieve samenleving waaraan zij en andere jongeren met een psychische kwetsbaarheid ongehinderd kunnen deelnemen. Opvallend aan dit project was de échte gelijkwaardige samenwerking met jongeren. Dat was dan ook de reden dat Koplopers met een Parel is bekroond. Jongeren stonden aan het roer en hun ervaringen en ideeën bepaalden de koers van het project. Ze gingen het gesprek aan met professionals en leeftijdsgenoten bij instellingen zoals het jongerenloket, de gemeente en school. Doel van deze ontmoetingen: wederzijdse vooroordelen bespreekbaar maken en gezamenlijk tot actie komen om de drempels voor psychisch kwetsbare jongeren in het onderwijs, het welzijn en op de arbeidsmarkt te verlagen.

Feestelijke uitreiking
Koplopersjongeren Rosan van der Zee en Thaisja Suart en projectleider Szabinka Dudevszky werden compleet verrast toen Prinses Laurentien hen aan tafel bij Beweging in Kwetsbaarheid de Parel overhandigde. Na afloop van de show schoven Tim Knoote en Michael de Man, ook lid van Koplopersteam, aan bij de ‘aftertalk’ waarin ze met Laurentien napraatten over psychische kwetsbaarheid en participatie. Beide fragmenten zijn hier terug te kijken:

Animatievideo
Ter gelegenheid van de Pareluitreiking werd een animatievideo gemaakt door de jongeren in samenwerking met ZonMw. Deze video is geheel in de traditie van Koplopers tot stand gekomen: het verhaal, de tekst en de muziek zijn bedacht en gespeeld door de jongeren. Bekijk de video hier.

Over de auteur Bekijk alle berichten

ST-RAW

De academische werkplaats in Rotterdam ST-RAW wil jeugdigen en gezinnen meer gebruik laten maken van hun eigen kracht. Het motto: ‘zelfredzaam waar het kan, ondersteunen waar het hoort en doorpakken waar het moet.’