Onderzoek bij 5,010 Rotterdamse kinderen van 4 tot en met 12 jaar oud wijst uit dat 9,5% een verhoogd risico op psychosociale problemen heeft. Dit onderzoek laat zien dat verschillende indicatoren van sociaaleconomische status zorgen voor een hoger risico op psychosociale problemen bij kinderen.
Het onderzoek is uitgevoerd als onderdeel van het project Kansrijk Opgroeien. Voor dit onderzoek van Mirte Boelens, Wilma Jansen en anderen is gebruik gemaakt van data uit de jeugdgezondheidsmonitor 2018 van Rotterdam. Kinderen van ouders die moeite hebben met rondkomen van het huishoudinkomen hebben een hoger risico op psychosociale problemen. Hetzelfde geldt voor kinderen van ouders die bepaalde dingen niet kunnen doen/kopen door geldgebrek (zoals bijvoorbeeld kinderfeestjes, schoolreisjes, dagelijks groente en fruit). Ook kinderen van ouders met een lager of gemiddeld opleidingsniveau hebben een hoger risico op psychosociale problemen. De sociaaleconomische status van de wijk of migratiestatus van de kinderen laat geen verband zien met psychosociale problemen.
Dit onderzoek biedt handvatten voor preventief beleid om het risico op psychosociale problemen en sociaaleconomische verschillen daarin te verkleinen.
Klik hier om een Nederlandse factsheet over dit artikel te lezen, het volledige artikel vindt u hier. Meer informatie het project Kansrijk Opgroeien vindt u hier.