Seminar “Kansenongelijkheid bij de sociaalemotionele ontwikkeling van kinderen”

Op 17 april 2023 vond het CEPHIR & ST-RAW seminar plaats over hoe omstandigheden bijdragen aan ongelijkheid in de sociaalemotionele ontwikkeling van kinderen. Met 7 sprekers en een opkomst van ongeveer 120 deelnemers zowel fysiek in de Querido zaal van het Erasmus MC als online via Zoom was het een interessante middag met belangrijke discussiepunten.

Als opening presenteerde Joost Oude Groeniger over de oorzaken van sociaaleconomische verschillen in de ontwikkeling van kinderen. Deze inzichten zijn voortgekomen uit een groot ZonMw-gefinancierd onderzoeksproject uitgevoerd door onderzoekers van het Erasmus MC en de VU. Tamara Madern vervolgde met een presentatie over de uitdagingen en complexiteit van financiële stress en hoe daar mee om te gaan. Edith de Bruin sprak daarna over kansenongelijkheid in het onderwijs bekeken vanuit het perspectief van het kinderrechtenverdrag. Latysha Pocorni en Anne van Vugt deelden hun ervaring met de Gezinsaanpak en werkzame elementen van stress reductie. Als laatste vertelden Saïda Ouarirou en Rianne Vierboom over de samenwerking van Team Toekomst en de Nicolaasschool in Delfshaven.

De middag werd afgesloten met een discussie en een borrel. Tijdens de discussie geleid door professor Frank van Lenthe werd met het publiek verder nagedacht over oplossingsrichtingen om kansenongelijkheid en sociaaleconomische verschillen in sociaal-emotionele en cognitieve ontwikkeling tegen te gaan.

Het seminar is hier terug te kijken.

Presentaties:
1. Joost Oude Groeniger – CEPHIR ZonMw project JOG
2. Tamara Madern – 2023 Cephir stressvolle omstandigheden
3. Edith de Bruin – Presentatie Kansongelijkheid onderwijs
4. Laysha Pocorni en Anne van Vugt – Ervaringen met stressreductie bij ouders EUR april 23 LP
5. Rianne Vierboom en Saïda Ouarirou – Presentatie Saida kansengelijkheid

 

Over de auteur Bekijk alle berichten

Sanne Verhoog